Prenos družinskega podjetja

Prenos posla staršev na naslednike je vedno velik izziv. Zaskrbljujoče dejstvo je, da le 1/3 družinskih podjetij v Sloveniji, preživi prenos dejavnosti na potomce.

Na preko 200 uspešno rešenih primerih prenosov podjetji so se nam pokazali ponavljajoči problemi pri nasledstvu. Le-ta lahko razdelimo na dve kategoriji.

Starši imajo največkrat sledeče izzive:

 • Starši kot vodje – direktorji odločno prepozno prenesejo operativno odgovornost. To v praksi pomeni, da so nasledniki slamnati direktorji, ki ne odločajo o ničemer.
 • Starši mnogokrat tudi po upokojitvi še vedno odločajo o vseh pomembnih zadevah. Ob njihovem dokončnem umiku iz podjetja nasledniki nimajo potrebnih veščin in znanj za uspešno nadaljevanje posla.
 • Negativne posledice prepoznega prenosa odgovornosti za vodenje podjetja so vidne šele skozi čas, ko se pokažejo vse napake odlašanja.

Na strani naslednikov se soočamo z naslednjimi izzivi:

 • Nemotiviranost naslednikov za prevzem družinskega podjetja. V praksi to pomeni, da naslednike dejavno zanima samo, koliko bodo od nasledstva pridobili.
 • Nasledniki, ki so sami neodločni. S svojo neodločnostjo in prepogostim čustvenim izsiljevanjem onemogočajo trezno in zdravo odločitev staršev. S tem trpijo starši, vsi ostali družinski člani, zaposleni in posledično uspeh podjetja.
 • Pokazalo se je, da imajo nasledniki pogosto konflikte med seboj. Na eni strani imamo motivirane posameznike za nadaljevanje družinskega posla. Na drugi strani nemotivirane, ki sami ali skupaj s svojimi zakonskimi partnerji pričakujejo nerealna izplačila deležev.
 • Kadar je naslednikov več je usklajevanje skupnega modela vodenja težavno. Običajno niso složni v načinih in strategijah vodenja.

Ali ste vedeli?

Pravočasna ureditev lastniške strukture in pravočasen prenos odgovornosti, predstavljata temelj za dolgoročni uspeh družinskega podjetja.

Kaj o nas pravijo stranke?

»S pomočjo Inštituta M.O.S.T. smo uspešno izvedli medgeneracijski prenos podjetja na oba brata in z družinsko ustavo uredili odnose, pravice in obveznosti vseh družinskih članov. Izjemnega pomena je bil zunanji pogled na problematiko našega družinskega podjetja in spretno krmarjenje med različnimi idejami o delitvi nalog v podjetju v prihodnje. Priporočamo vsem družinskim podjetjem, ki želijo uspešen prenos podjetja na mlajše generacije.«

Blaž Erznožnik

Lesko d.o.o.

»Prenos smo dolgo odlašali, ker nas je bilo strah hrome zakonodaje in postopkov. Prepričana sem, da je bil naš primer dokaj kompliciran, vendar rešen hitro in brez zapletov. Zato vas bom priporočila vsem znancem.«

Suzana Simčič

Volk d.o.o., Belsko pri Postojni

Zaupajte prenos Inštitutu M.O.S.T.

Že več kot 10 let uspešno rešujemo vse zgoraj naštet izzive:

 • uredimo učinkovito komunikacijo med vsemi družinskimi člani;
 • skupaj s starši in nasledniki uspešno prenesemo odgovornost vodenja podjetja na novo generacijo;
 • sestavimo družinsko ustavo – pravična razdelitev vlog in samega premoženja podjetja.

Podjetje si v sodelovanju z nami zagotovi:

 • nadaljnjo srednjeročno kot dolgoročno uspešnost poslovanja;
 • pravično plačilo za starše in potomce, ki ne bodo prevzeli podjetja;
 • celostno davčno svetovanje in izdelava pravno ustreznih pogodb.

Pravočasna ureditev prenosa družinskega podjetja je ključna za uspešno nadaljnje poslovanje. Ohranite dobre družinske odnose. Kontaktirajte nas in si zagotovite brezplačen uvodni posvet.

Kontakt

Stopite v stik z nami

Izpolnite kontaktni obrazec in si zagotovite brezplačen informativni sestanek.

info-icon

Informativni sestanek vam omogočamo tudi v obliki konferenčnega video klica.


Strinjam se s procesiranjem mojih osebnih podatkov v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov (GDPR). Strinjam se tudi, da me obveščate o dogajanjih Inštituta M.O.S.T.