Knjiga

Kako družinskemu podjetju zagotoviti uspešno prihodnost

Knjiga je nastala na osnovi 120 uspešno rešenih primerov prenosov družinske dejavnosti. Ob tem smo pridobili tudi nekaj slabih izkušenj in posledično je knjiga polna primerov dobrih in tudi slabih praks.

Zgodbe so skrbno izbrane. Vsak se lahko prepozna v več primerih. Nakazuje rešitve, ki imajo namen spodbuditi pozitivno razmišljanje za razreševanje vsake, še tako zapletene družinsko-lastniške situacije.

Prizadevamo si popraviti statistiko, ki pravi, da pri prenosu dejavnosti na naslednike propade kar 2/3 družinskih podjetij.

Ključnega pomena pri prenosu družinskega posla ni davčni-pravni vidik, kot si zmotno predstavlja večina staršev. V prvi vrsti je pomembno pravočasno načrtovanje dolgoročno uspešne lastniške strategije.

Vabim vas, da preberete resnične zgodbe. Tako uspešne, kot neuspešne, ki jasno nakazujejo, kaj je potrebno storiti, da skupaj dosežemo družinsko harmonijo. To je predpogoj za dolgoročno stabilnost podjetja.

Prepričan sem, da boste ob branju dobili mnogo koristnih nasvetov. Uroš Kavs

Knjigo dobite brezplačno v PDF obliki.

Koristni nasveti za prenos družinskega posla

Na Inštitutu MoST si prizadevamo popraviti statistiko, ki pravi, da pri prenosu dejavnosti na naslednike propade kar 2/3 družinskih podjetij.

Za nas je to nedopustno, zato smo osredotočeni na preprečevanje družinskih konfliktov, ki so glavni razlog za propad tako velikega števila podjetij.

Ta podjetja so zdrava v svoji osnovi. Kje je potem ključni razlog za kolaps?

Žal se konflikti ob prenosu družinske dejavnosti velikokrat pojavijo med generacijama in tudi med brati, sestrami ter njihovimi zakonskimi partnerji, ki si običajno obetajo (pre)velik izplen premoženja…

Trije ključni stebri za dolgoročen in uspešen prenos

Največkrat se stvari obrnejo ravno v nasprotno smer od želene, zato smo na Inštitutu MoST postavili 3 ključne stebre za dolgoročno uspešen prenos družinske dejavnosti na potomce:

  1. Pravočasen prevzem odgovornosti naslednikov.
  2. Pošten in uravnotežen prenos lastništva na vse potomce.
  3. Dolgoročno uspešna (več)lastniška strategija družinskega podjetja.

Zaključek

Ključnega pomena pri prenosu družinskega posla ni (samo) davčni vidik, kot si zmotno predstavlja večina podjetnikov, pač pa v prvi vrsti pravočasno načrtovanje dolgoročno uspešne lastniške strategije, saj je najpomembnejše zavedanje staršev, da zaradi podcenjevanja sociološke problematike, propade kar 2/3 družinskih poslov, poleg tega pa se nepopravljivo skrhajo tudi medsebojni odnosi.

Vabim vas, da preberete resnične zgodbe. Tako neuspešne, kot uspešne, ki jasno nakazujejo, kaj je potrebno storiti, da skupaj dosežemo družinsko harmonijo, saj je le ta predpogoj za dolgoročno stabilnost podjetja.

Prepričan sem, da boste ob branju dobili mnogo koristnih nasvetov.

Uroš Kavs

Naročite knjigo!
    Strinjam se, da me obveščate o dogajanjih Inštituta MoST.