Prvi stup Instituta M.O.S.T. – Kakve to sve veze ima s obiteljskim poslom?

Prvi steber Inštituta M.O.S.T. – 2. del
15. januarja, 2020
Drugi steber Inštituta M.O.S.T.
29. januarja, 2020

U svojoj posljednjoj objavi prošle godine nabrojao sam 12 činjenica koje uvelike utječu na dugoročni uspjeh bilo kojeg posla, posebno obiteljskog. Mnogi poduzetnici (roditelji) ne slažu se s navedenim i tvrde da je ključno raditi, a ne baviti se međusobnim odnosima. Da li je to stvarno istina?

U svim tvrtkama u kojima smo imali priliku optimizirati odnose zaposlenika, rezultati poslovanja značajno su se poboljšali. U onima gdje su odnosi bili loši, i do 70%. U onima gdje nisu imali većih problema u komunikaciji, a vlasnici su ipak bili svjesni važnosti toga i odlučili se za našu pomoć, poslovni rezultati su bili i do 25% bolji nakon završetka naših aktivnosti.

Kako je to moguće?  Ne govorim o klasičnom teambuildingu, već o radionicama na kojima smo intenzivno radili na emocijama, uklanjajući ogorčenost (čak i na osobnoj, privatnoj razini), pokazujući poštovanje. Po završetku, zaposlenici su bili trajno motiviraniji, povezaniji, spremni pomoći jedni drugima. Klima u poduzeću se dugoročno značajno poboljšala, iako je prije bila dobra. Kada je bila lošija klima, utjecaj je bio još pozitivniji.

Kakve to sve veze ima s obiteljskim poslom? U većini slučajeva oba roditelja premalo su svjesna važnosti istinskih odnosa ili se događaju skriveni sukobi između nasljednika. Ponekad upravo među svim članovima obitelji. Odnosi su preduvjet dugoročnog uspjeha. Ako ti odnosi nisu istinski, tada komunikacija nije učinkovita i rezultat toga se vidi u poslu.

Zbog toga su na Inštitutu M.O.S.T. toliko bavimo našim prvim stupom. To je temelj za stvaranje pravednog i holističkog sporazuma – obiteljskog dogovora koji moraju poštivati ​​svi članovi obitelji. Saznajte više u četvrtak 26. ožujka na besplatnoj radionici u trajanju od 3 sata.

Uroš Kavs