Kako pravočasno prevzeti ter dolgoročno uspešno voditi družinski posel? 2. del

Kako pravočasno prevzeti ter dolgoročno uspešno voditi družinski posel?
11. septembra, 2019
Kako na vrijeme preuzeti i dalje uspješno nastaviti voditi obiteljski biznis? 2
18. septembra, 2019
Zgodba: Hči je skrivala svojo nemotiviranost, ker se je bala konflikta z očetom

Oče je skozi leta ustvaril rastoči turistični posel in pričakoval, da bo hči edinka prevzela njegovo vlogo ob upokojitvi. O tem so se pogovarjali že nekaj let in ker hči ni kazala znakov upora, je oče smatral, da je motivirana za prevzem družinskega posla. 

Vendar se je zapletlo takoj, ko je oče pričakoval, da bo hči določene naloge začela opravljati samoiniciativno. Očetova pričakovanja so se izkazala za napačna. Hči je sicer opravljala tekoča operativna dela, kaj več pa ji ni »padlo na pamet«. Izogibala se je prevzemu odgovornosti. 

Oče je bil obupan. Namesto, da bi ga hči razbremenila in bi začel uživati v pokoju ter ji pomagal zgolj ob večji obiskanosti, je moral še naprej upravljati turistično dejavnost in voditi tekoče posle. Hči ni kazala nobenega zanimanja za prevzem odgovornosti.

Obupani oče na je poklical na posvet. Izkazalo se je:

  1. S hčerjo sta se pogovarjala zgolj o prenosu dejavnosti. Prenos iz davčnega vidika so s pomočjo svetovalca sicer izpeljali pomanjkljivo in zamudili kup priložnosti, vendar so prenos očetovega s.p. na hčerin s.p. izpeljali brez davčnih posledic.
  1. Ves čas sta se s hčerjo pogovarjala o prenosu dejavnosti, nikoli pa o hčerinem prevzemu odgovornosti. V resnici oče hčere nikoli ni zares vprašal, če je motivirana za prevzem družinskega posla. 
  1. Hči je imela popolnoma drugačne življenjske želje, ki se jih ni niti v celoti zavedala. Nekako je želela ustreči očetovi volji. Bilo jo je strah priznati, da si ne želi delati v turizmu in ima svoje ideje glede podjetniške poti.

Kako smo to ugotovili? Med posvetom sem ji sistematično postavil 12 vprašanj Inštituta MoST, ki so namenjena ugotavljanju iskrene motivacije za prevzem posla staršev. Obenem ugotovimo tudi vizijo naslednikov, ki je nujna za nadaljnji razvoj podjetja.

Kako smo pomagali? Motivacija hčere je bila tako nizka, da ni imelo smisla vztrajati. Očetu smo pojasnili, da je bolje razmišljati o prodaji sedaj, ko posel še prinaša dohodek. Poslušal je in sodelavec je uredil prodajo. S tem smo staršem zagotovili nekaj premoženja za starost, hčeri pa smo pomagali najti povezave za posel, ki si ga je želela razvijati.