Oblikovanje družinske ustave – celostnega pravičnega dogovora

Mentorski program za nasljednike i optimizaciju poslovanja
26. februarja, 2020
Izrada obiteljskog ustava – sveobuhvatnog pravednog obiteljskog dogovora/ugovora
11. marca, 2020

V prejšnjih zapisih (predlagam, da preberete vsaj zadnja dva) sem veliko pisal o učinkoviti komunikaciji, čustvih, pristnih odnosih in mentorskem programu za naslednike. Zagotovitev primerne komunikacije in dolgoročno uspešnega poslovanja je predpogoj, da se sploh začnemo pogovarjati o oblikovanju družinske ustave. Zakaj?

V celosten pravičen dogovor so vključeni vsi člani družine. Torej prevzemniki dejavnosti, starši in tudi tisti potomci, ki ne bodo lastniki podjetja. Tudi tem, enako kot staršem, je potrebno zagotoviti, da prejmejo del družinskega premoženja. Kaj in kako konkretno, izveste na delavnici.

Prevzemniki družinskega posla pisno obljubijo, da bodo staršem ter bratom/sestram izplačali določen znesek v prihodnjih letih. Da to obljubo lahko uresničijo, je potrebno zagotoviti, da bo poslovanje dolgoročno uspešno. Pri tem ne smemo pozabiti, da ti prevzemniki nosijo določeno tveganje in veliko odgovornost. Kdo je v prvi vrsti odgovoren za zagotovitev uspešnega poslovanja?

Velika večina odgovorov se glasi – prevzemniki. Poglejte še enkrat vprašanje. Na začetku piše… v prvi vrsti… Ja, in to so starši oz. prenosniki družinskega posla. Najprej so oni poklicani, da zagotovijo učinkovit prenos odgovornosti, znanja, izkušenj, kredibilnosti . Žal se to zgodi zelo redko, še manjkrat pa na ustrezen način.

Največkrat se podjetniki šele ob ali celo po upokojitvi začnejo ukvarjati s vprašanji nasledstva. Pa še takrat ne na učinkovit način. In velikokrat tudi slišimo, da se nekomu pač še ne mudi, ker ima še 3 leta do upokojitve…

Ne da se mu ne mudi; že vsaj 3 leta zamuja!! Učinkovit prenos odgovornosti je proces, ki ga enostavno ni moč izvesti v nekaj mesecih. Če poznate podjetnike, »ki se jim ne mudi«, jim priporočajte našo brezplačno delavnico. Izvajali jo bomo že 25. marca.

Več o delavnici poglejte na https://most-institut.eu/delavnica/

Uroš Kavs