Mentorski program za nasljednike i optimizaciju poslovanja

Mentorski program za naslednike in optimizacija poslovanja
26. februarja, 2020
Oblikovanje družinske ustave – celostnega pravičnega dogovora
11. marca, 2020

U većini slučajeva roditelji počinju razmišljati o prebacivanju odgovornosti na svoje nasljednike neposredno prije odlaska u mirovinu, ili čak kasnije. Uobičajno je vjerovanje da će nasljednici jednostavno preuzeti vodeću ulogu i nastaviti s poslom. Roditelji će im pomagati još nekoliko godina dalje će nekako ići.

Prema našem iskustvu, to je jedan od ključnih razloga propasti obiteljskih poduzeća. Zašto? Jer to nije pravi način za prijenos odgovornosti, znanja, iskustva i vjerodostojnosti. Jednostavno nije dovoljno dovesti nasljednike iz npr. voditelj proizvodnje, prodavač ili neko drugo radno mjesto i imenovati ga direktorom.

Uvod je potreban za svaki posao. To je postupak koji se ne može izvesti preko noći. Za zahtjevnije poslove potrebno je više vremena. To se posebno odnosi na mjesto direktora. Osim toga, nije svatko dobar za vođu. Nažalost, previše je razmišljanja da će nasljednici to uspjeti jer su godinama u poslu.

Na Inštitutu M.O.S.T. imamo mentorski program za nasljednike. Prvo, otkrijmo koja su područja u kojima je pomoć potrebna. Napravimo pravilan plan i pripremimo koncept prijenosa znanja. Naravno, u taj proces su uključeni i roditelji. Ako je potrebno, optimiziramo ona područja poslovanja koja roditelji nisu savladali do kraja.

Svrha ovog programa je osigurati dugoročno uspješno poslovanje. Zašto je to važno? Ako posao propadne, što se događa u čak 2/3 transfera, tada se otkazuju svi obiteljski dogovori. Kako u Inštitutu M.O.S.T. osiguramo da se kolaps ne dogodi, saznajte 26. ožujka na besplatnoj radionici.

Pogledajte više o radionici na https://most-institut.eu/radionica/

Uroš Kavs