Mentorski program za naslednike in optimizacija poslovanja

Drugi steber Inštituta M.O.S.T. – Učinkovita komunikacija med nasledniki in starši
12. februarja, 2020
Mentorski program za nasljednike i optimizaciju poslovanja
26. februarja, 2020

Starši največkrat o prenosu odgovornosti na naslednike začnejo razmišljati tik pred upokojitvijo, ali pa celo kasneje. Zelo pogosto je prepričanje, da bodo nasledniki enostavno prevzeli vodenje in nadaljevali poslovanje. Starši jim bodo še nekaj let pomagali in bo nekako šlo. 

Po naših izkušnjah je to eden ključnih razlogov za propad družinskih podjetij. Zakaj? Ker se na ta način ne izvede ustrezen prenos odgovornosti, znanja, izkušen in kredibilnosti. Preprosto ni dovolj, da naslednike iz npr. vodje proizvodnje, komercialista ali kakšnega drugega delavnega mesta »ustoličimo« za direktorja. 

Za vsako delavno mesto je potrebno uvajanje. To je proces, ki ga ni moč izvesti čez noč. Za zahtevnejša delavna mesta je uvajalni čas daljši. To še posebej velja za mesto direktorja. Poleg tega tudi ni vsak primeren za vodjo. Žal je vse prevečkrat prisotno razmišljanje, da bodo nasledniki to zmogli, ker so že toliko let v podjetju.

Na Inštitutu M.O.S.T. imamo pripravljen mentorski program, ki je namenjen naslednikom. Najprej ugotovimo katera so tista področja, kjer je potrebna pomoč. Naredimo ustrezen načrt in pripravimo koncept podajanja znanja. V ta proces so seveda vključeni tudi starši. Po potrebi optimiziramo tista področja poslovanja, ki jih starši niso maksimalno obvladovali.

Namen tega programa je zagotoviti dolgoročno uspešno poslovanje. Zakaj je to pomembno? Če podjetje propade, kar se pri prenosih zgodi v kar 2/3 primerov, potem vsi družinski dogovori odpadejo. Kako na Inštitutu M.O.S.T. zagotovimo, da se kolaps ne zgodi, izveste 25. marca na brezplačni delavnici.

Več o delavnici poglejte na https://most-institut.eu/delavnica/ 

Uroš Kavs