Kako pravočasno prevzeti ter dolgoročno uspešno voditi družinski posel?

Kako na vrijeme preuzeti i dalje uspješno nastaviti voditi obiteljski biznis?
10. septembra, 2019
Kako pravočasno prevzeti ter dolgoročno uspešno voditi družinski posel? 2. del
18. septembra, 2019
Dejstvo je, da le 1/3 družinskih podjetij preživi predajo posla na potomce.

Zgolj 9 % naslednikov je zares motiviranih za nadaljevanje družinske dejavnosti. Zato je v prvi vrsti potrebno ugotoviti, ali so potomci iskreno motivirani za nadaljevanje posla svojih staršev.

Kaj če ugotovimo, da niso? Smiselno se je s tem sprijazniti in jim pustiti, da se odločijo sami. Če nekoga prisilimo in za to ni iskreno motiviran, je samo vprašanje časa, kdaj bo posel propadel. Zagotovo si nihče ne želi na tak način uničiti svoj življenjski trud in obenem imeti še konflikt s svojo družino oz. potomci.

Kako izvemo, če so nasledniki zares motivirani?

Na Inštitutu MoST to med drugim ugotavljamo na 4 urni interaktivni delavnici Uspešen prevzem družinskega podjetja, ki je namenjena ravno temu, da »izvrtamo« iskren namen, ali pa strah, ki je običajno ključni zaviralec.

S posebej za ta namen oblikovanimi vprašanji, se na delavnici izkristalizira bodisi iskren namen naslednikov za prevzem in nadaljevanje posla staršev, ali pa na drugi strani strah, ki je ključni povzročitelj neuspešnega nadaljevanja družinske dejavnosti.

Tiste, ki jih je zgolj strah, na delavnici s posebnimi metodami transformiramo v motivirane. Obenem vse prevzemnike, potomce ozavestimo o pomenu lastnega stila vodenja družinskega podjetja, saj je pač dejstvo, da vsak vodi podjetje na svoj način, zato je smiselno najti najprimernejšega za vsakega posameznika.

Ključno je, da se nasledniki soočijo s postavljanjem lastne vizije in strategije razvoja družinskega podjetja, ker če bodo sledili zgolj vizij svojih staršev, jih bo »čas povozil« in posledično ne bodo uspešni, kar pomeni, da bodo nezadovoljni tako potomci kot starši. 

Zgodba: Hči je skrivala svojo nemotiviranost, ker se je bala konflikta z očetom

Kaj je to povzročilo, vam bom zaupal naslednjo sredo.