Kako na vrijeme preuzeti i dalje uspješno nastaviti voditi obiteljski biznis? 6

Kako na vrijeme preuzeti i dalje uspješno nastaviti voditi obiteljski biznis? 5
9. oktobra, 2019
Kako pravočasno prevzeti ter dolgoročno uspešno voditi družinski posel? 6. del
16. oktobra, 2019

Roditelji – poduzetnici uglavnom su zabrinuti koliko će poreza platiti prilikom prijenosa vlasništva na potomstvo. Kao rezultat toga, malo tko razmatra prijenos odgovornosti na nasljednike, a kao posljedica toga samo 1/3 obiteljskih tvrtki preživi prijenos posla. Da li je točno da ne plaćamo porez na prijenos imovine na potomke? Porezno je to istina, ali “porez” može biti izuzetno visok!

Za dugoročno uspješno poslovanje izuzetno je važan pravovremeni prijenos odgovornosti. Pravedan sporazum, koji uzima u obzir sve članove obitelji, ključan je za održavanje obiteljske harmonije.

Stoga, kada se roditelji brine samo o tome kako i kada će prenijeti vlasništvo posla na zainteresirane potomke, a na drugoj strani i dalje odlučuju o svemu i “čvrsto u svojim rukama drže cjelokupno upravljanje”, mogu reći da su zadovoljeni svi uvjeti da biznis definitivno bude među one dvije trećine koje ne prežive prenošenje obiteljskog posla!

Jedno takvo iskustvo: Tata je sina usmjeravao u sport i u potpunosti ga financijski podržavao

Trgovina je cvjetala, pa je otac odlučio proširiti posao. U nekoliko godina izgradio je pet manjih trgovačkih centara. Kako se bližila mirovina, razgovarao je s obitelji o budućnosti posla. Supruga i kćer nisu bile motivirane nastaviti, pa je otac dalje razgovarao sa sinom, koji je bio aktivni sportaš. Dogovorili su se da će sin nastaviti još sedam godina sa sportskom karijerom, a zatim krenuti u posao.

Otac je bio zadovoljan dogovorom i svoju je mirovinu svojevoljno odgodio za pet godina. Istodobno je zaboravio na pravilo da se poduzetnici ne rađaju, već stvaraju. Sin nije bio svjestan trgovačke djelatnosti, jer uz punu podršku roditelja na sportskom terenu nikad nije morao raditi u trgovini. Kao rezultat toga, nije znao posao.

Prošlo je sedam godina i otac se povukao dajući odmah sinu 49% udjela u poslu. Još je neko vrijeme ostao prokurist s idejom da pomogne svom sinu u poslu. Međutim, obojica su bili vrlo tvrdoglavi i željeli su napraviti svatko na svoj način.                                                                                                                     

Nakon dvije godine, otac je odustao i prestao se svađati sa sinom o ispravnosti poslovnih odluka. Posljedica toga, tvrtka je ubrzo otišla u dug i uslijedio je bankrot. Koliko je “poreza” platila obitelj? Koliko je obitelj platila na štetu raskinutih odnosa…!! Da se kojim slučajem  obitelj odlučila savjetovati s nama prije tako važne odluke kao što je prijenos odgovornosti bilo bi sasvim drugačije.

Svi uspješni poduzetnici slijede svoju viziju i imaju strategiju kako je ostvariti. Oni postavljaju ciljeve! Ne pada im na pamet slušati “nekoga” tko im objašnjava kako voditi posao i “salutirati im” za to što je ispravno, a što nije. Oni slijede svoj put bez oklijevanja. Uvjereni su u svoje pravo i na svaki način žele ostvariti ciljeve koje su sebi postavili.

Gdje se to mišljenje “gubi” kada je vrijeme da se odgovornost prebaci s roditelja na potomstvo? Prečesto se događa da roditelji žele kontrolirati svoju odraslu djecu. Uvjereni da je kontrola potrebna i s jasnom „vizijom“ da će nasljednici bez razmišljanja prihvatiti njihov način upravljanja biznisa. Hmmm? Je li doista moguće voditi posao na isti način kao prije dvadeset godina?

Kako postići da poslovni partneri koji su godinama vjerovali roditeljima, sada vjeruju djeci, nasljednicima?

Sve ćete saznati sljedeći četvrtak na radionici.

Uroš Kavs