Kako na vrijeme preuzeti i dalje uspješno nastaviti voditi obiteljski biznis? 2

Kako pravočasno prevzeti ter dolgoročno uspešno voditi družinski posel? 2. del
18. septembra, 2019
Kako na vrijeme preuzeti i dalje uspješno nastaviti voditi obiteljski biznis? 3
25. septembra, 2019

Jedno takvo iskustvo: Kći je sakrila nemotiviranost jer se bojala sukoba s ocem

Tijekom godina, otac je stvorio rastući posao u turizmu. Očekivao je kako će njegova kćer jedinica preuzeti njegovu ulogu nakon umirovljenja. Nekoliko su godina pričali o tome, a  kako kćer nije pokazivala nikakve znakove protivljenja otac je smatrao da je motivirana za preuzimanje obiteljskog biznisa.

Međutim, sve se zakomplicirao kada je kćer trebala preuzeti inicijativu. Očeva očekivanja pokazala su se pogrešnima. Kćer je, svakodnevno obavljala svoje redovne aktivnosti, ali je izbjegavala preuzimanje odgovornosti.

Otac je bio utučen. Umjesto da ga kćer oslobađa posla i da joj minimalno pomaže, primoran je bio nastaviti s upravljanjem biznisom. Ona nije pokazivala interes za preuzimanjem odgovornosti.

Očajan otac konzultirano nas je, te smo ustanovili sljedeće:

  1. Otac i kći su razgovarali samo o prijenosu aktivnosti. Formalan prijenos biznisa napravili su pomoću poreznog savjetnika uz mnoštvo propuštenih prilika i olakšica, ali bez poreznih posljedica.
  2. Nikad nisu razgovarali o preuzimanju odgovornosti, već samo preuzimanju aktivnosti.
  3. Otac je nikad nije pitao da li ona stvarno želi dalje nastaviti taj biznis kako bi saznao da li je uopće motivirana.

Njene životne želje su bile potpuno drugačije i nije ih bila u potpunosti svjesna. Željela je udovoljiti očevoj volji i istovremeno se bojala priznati ocu da ne želi raditi u turizmu i otkriti mu svoje poduzetničke ideje i svoj put.

Kako smo to saznali? Tijekom savjetovanja sustavno sam joj postavljao 12 pitanja Instituta M.O.S.T. namijenjenog prepoznavanju iskrene motivacije za preuzimanje posla njenog oca. Istovremeno smo saznali viziju nasljednika koja je nužna za daljnji razvoj biznisa.

Kako smo pomogli? Motivacija kćeri bila je toliko niska da nije imalo smisla ustrajati. Ocu smo objasnili da je bolje razmišljati o prodaji biznisa sada,  dok posao raste i donosi prihod. Uključili smo suradnika koji je dogovorio prodaju. Ocu je to osiguralo umirovljenje, a kćeri smo pomogli da razvija svoj poduzetnički put za koji je imala silnu motivaciju.

Uroš Kavs