Kako na vrijeme preuzeti i dalje uspješno nastaviti voditi obiteljski biznis?

Slaba lastniška strategija in problematika večosebnih družb 7. zapis, 2. del.
28. avgusta, 2019
Kako pravočasno prevzeti ter dolgoročno uspešno voditi družinski posel?
11. septembra, 2019

Činjenica je da samo 1/3 obiteljskih biznisa preživi predaju posla potomstvu. Samo je 9% nasljednika istinski motivirano za nastavak obiteljskog biznisa. Stoga je prije svega potrebno utvrditi jesu li potomci istinski motivirani za nastavak posla svojih roditelja.

Što ako saznamo da nisu? To ima smisla prihvatiti i pustiti ih da sami odlučuju. Prisiljavati nekoga tko nije istinski motiviran za to je samo pitanje vremena kad će posao propasti. Zasigurno nijedan roditelj ne želi na taj način upropastiti životne napore i istovremeno imati sukob unutar obitelji.

Kako možemo saznati jesu li nasljednici doista motivirani? U Institutu M.O.S.T. to se, između ostalog, otkriva u interaktivnoj radionici „Uspješno preuzimanje obiteljskog biznisa“ koja je osmišljena kako bi našli iskrenu svrhu ili strah, što je obično ključna zapreka.

S pitanjima koja su posebno dizajnirana u tu svrhu, radionica iskristalizira iskrenu namjeru nasljednika da preuzmu i nastave posao roditelja s jedne strane, ili pak strah koji je ključni uzrok neuspjeha u nastavku obiteljskog posla s druge strane.

One koji se samo boje, pomoću radionice nastojimo transformirati u motivirane. Istovremeno poduzetnik postaje svjestan važnosti vlastitog stila vođenja obiteljskog biznisa, jer je činjenica kako svatko vodi posao na svoj način. Tim više ima smisla pronaći najbolji model za svakog pojedinca.

Ključno je nasljednike suočiti s postavljanjem vlastite vizije i strategije razvoja obiteljskog biznisa, jer su iskustva pokazala kako u slučajevima kada samo slijede vizije svojih roditelja, to ih prestigne i postaju neuspješni čime su u konačnici i oni i roditelji nezadovoljni.

Jedno takvo iskustvo: Kći je sakrila nemotiviranost, jer se bojala sukoba s ocem

Možete saznati više već iduće srijede.

Uroš Kavs