Izrada obiteljskog ustava – sveobuhvatnog pravednog obiteljskog dogovora/ugovora

Oblikovanje družinske ustave – celostnega pravičnega dogovora
11. marca, 2020
7 izazova Inštituta M.O.S.T. za dugoročno uspješan prijenos obiteljskog poduzeća
22. aprila, 2020

U prethodnim objavama (predlažem vam da pročitate barem posljednje dvije) napisao sam puno o učinkovitoj komunikaciji, emocijama, istinskim vezama i programu mentoriranja za nasljednike. Osiguravanje ispravne komunikacije i dugoročno uspješno poslovanje preduvjeti su da uopće počnemo razgovarati o stvaranju obiteljskog dogovora. Zašto?

U sveobuhvatan pravedni obiteljski dogovor uključeni su svi članovi obitelji. Dakle preuzimatelji posla, roditelji, pa čak i potomci koji neće posjedovati posao. Ovi, baš kao i roditelji, moraju biti sigurni da će dobiti dio obiteljske imovine. Saznajte, što i kako konkretno, na radionici.

Preuzimatelji obiteljskog poduzeća obećavaju pismenim putem platiti roditeljima i braći i sestrama određeni iznos u narednim godinama. Da bi se ovo obećanje ispunilo, potrebno je osigurati da posao dugoročno bude uspješan. Treba imati na umu da preuzimatelji ujedno preuzimaju rizik i veliku odgovornost. Tko je prvenstveno odgovoran za osiguravanje uspješnog poslovanja?

Ogromna većina odgovora su – preuzimatelji. Pogledajte ponovo pitanje. Na početku kaže…prije svega/prvenstveno… Da, to su roditelji, osnivači obiteljskog posla. Prvo, oni su pozvani da osiguraju učinkovit prijenos odgovornosti, znanja, iskustava, vjerodostojnosti. Nažalost, to se događa vrlo rijetko, a još manje na primjeren način.

U većini slučajeva poduzetnici se bave nasljednim pitanjima tek nakon umirovljenja ili još kasnije. Čak i tada, ne na učinkovit način. I mnogo puta također čujemo da se netko još uvijek ne žuri jer su mu preostale 3 godine do mirovine…

Ne da se ne žuri; kasni barem 3 godine!! Učinkovit prijenos odgovornosti proces je koji jednostavno ne može biti dovršen u roku od nekoliko mjeseci. Ako znate poduzetnike kojima se ne žuri, preporučite im našu besplatnu radionicu koju ćemo imati 26. ožujka.

Pogledajte više o radionici na https://most-institut.eu/radionica/

Uroš Kavs