Drugi stup Instituta M.O.S.T.

Drugi steber Inštituta M.O.S.T.
29. januarja, 2020
Drugi stup Instituta M.O.S.T.
8. februarja, 2020

U prethodnom postu naglasio sam važnost učinkovite komunikacije za dugoročni uspjeh poslovanja. Zašto je to toliko važno? Obiteljski ustav odnosno obiteljski dogovor/(ugovor) – sveobuhvatan i pošten se u potpunosti temelji na dugoročno uspješnom poslovanju. Zašto? Ukoliko posao propadne nema se što dijeliti odnosno ode sve u vjetar. 

Najčešće, na našim savjetovanjima, čujemo kako se s tim ne moraju baviti, jer uspješno djeluju već desetljećima. Da, to je činjenica. U suprotnom ne bi bila potrebna naša pomoć za stvaranje obiteljskog dogovora. Ali što to znači da je posao do sada bio uspješan? Da li je to jamstvo da će i dalje biti uspješan? Pogledajmo neke činjenice. 

Kormilo preuzimaju nasljednici. Znači li to da će posao biti isti kao nekada? Ne, sigurno se mijenja! Možda i na bolje, ali ne možemo sigurno znati. Osim toga, tržišni se uvjeti brzo mijenjaju. Jesu li nasljednici jednako poduzetni kao i roditelji? Hoće li se moći prilagoditi novoj situaciji? Što će biti u slučaju gubitka ključnog kupca? 

Previše je zagonetki. Ono što me stvarno zabrinjava je da većina roditelja jako podcjenjuje ovu vrstu problema i zato se prijenos odgovornosti odvija u posljednjem trenutku. To je previše rizično! Na Inštitutu M.O.S.T. vodimo računa da prijenos bude pravilno i pravodobno pripremljen. Saznajte kako to učiniti 26. ožujka na besplatnoj radionici. Pogledajte više o radionici na https://most-institut.com/radionica/

Uroš Kavs