Drugi stup Instituta M.O.S.T.

Drugi stup Instituta M.O.S.T.
29. januarja, 2020
Drugi steber Inštituta M.O.S.T. – Učinkovita komunikacija med nasledniki in starši
12. februarja, 2020

Učinkovita komunikacija između nasljednika i roditelja

U prvoj ovogodišnjoj objavi (Prvi stup) naglasio sam važnost učinkovite komunikacije, izražavanja emocija i važnost istinskih međuljudskih odnosa. To je vrlo važno za svaki posao, a posebno za obiteljske tvrtke. Ključni razlog da samo 1/3 poduzeća preživi prijenos obiteljske aktivnosti na nasljednike jesu konflikti.

Nastaju zato što su obitelji premalo svjesne važnosti komunikacije i ulažu premalo vremena. To je posebno važno kada je u pitanju prijenos odgovornosti na nasljednike. Tada se više puta u prvi plan stavljaju negodovanja, prigovori, sukobi, a to uništava obiteljski sklad i mnogo puta je začinjeno supružnicima nasljednika.

Što učiniti da se to ne dogodi? Na Inštitutu M.O.S.T. tome se posvećuje mnogo pažnje, jer su odnosi ključni temelj za uspješno poslovanje. Posebno zabrinjava činjenica da se tome posvećuju samo obitelji čiji su konflikti već evidentni. U tome je, međutim, zamka.

Obitelji koje ne otkrivaju sukobe obično nisu uključene u odnose. Uvjereni su da će s njima biti sve u redu. Moje ukazivanje na ovaj problem, međutim, usmjereno je na susjede, poznanike… “Kod nas je sve u redu i prijenos ćemo obaviti bez ikakvih problema.”

NE, NE, NE! Upravo je to najveći problem! U stvarnosti, konflikti se obično javljaju tek kasnije! U većini slučajeva čini se da je sve u redu. Tek kasnije se javljaju prigovori, ogorčenja. A kad započne sindrom snježne kugle, obično je prekasno ili je vrlo teško zaustaviti… 

Nemojte tako razmišljati, jer to je upravo najveći problem. Pa što učiniti? Na Inštitutu M.O.S.T. vodimo računa da prijenos bude pravilno i pravodobno pripremljen. Saznajte kako to učiniti 26. ožujka na besplatnoj radionici. Pogledajte više o radionici na https://most-institut.eu/radionica/

Uroš Kavs