Prvi stup Instituta M.O.S.T. – Kakve to sve veze ima s obiteljskim poslom?
15. januarja, 2020
Drugi stup Instituta M.O.S.T.
29. januarja, 2020

V prejšnjem zapisu sem poudarjal pomen učinkovite komunikacije za dolgoročno uspešnost podjetja. Zakaj je to tako pomembno? Družinska ustava – celostni pravični dogovor v celoti bazira na dolgoročno uspešnem poslovanju. Zakaj? Ker če podjetje propade, potem ni kaj deliti oz. se vsi dogovori sesujejo v prah…

Največkrat na naših svetovanjih slišimo, da se pri njih ni potrebno ukvarjati s tem, ker že več desetletji uspešno poslujejo. Ja, to je dejstvo, ker sicer naše pomoči za oblikovanje družinske ustave ne bi potrebovali. Ampak, kaj pomeni, da je bilo poslovanje do sedaj uspešno? Mar je to zagotovilo, da bo uspešno tudi še naprej? Poglejmo nekaj dejstev.

Krmilo prevzemajo nasledniki. Ali to pomeni, da bo poslovanje enako, kot je bilo do sedaj? Ne, zagotovo se bo spremenilo! Lahko tudi na boljše, vendar tega ne moremo zagotovo vedeti. Poleg tega se razmere na trgih hitro spreminjajo. Ali so nasledniki enako podjetni kot starši? Se bodo znali prilagoditi novim razmeram? Kaj pa izgubi kakšnega ključnega kupca?

Vse preveč je ugank. Kar resnično skrbi je to, da večina staršev močno podcenjuje tovrstno problematiko in zato se prenos odgovornosti izvaja v zadnjem trenutku. To je preveč rizično!

Na Inštitutu M.O.S.T. opozarjamo, da se je potrebno na prenos ustrezno in pravočasno pripraviti.

Kako to storiti, izveste 25. marca na brezplačni delavnici. Več o delavnici poglejte na https://most-institut.com/delavnica/