3 stupa Inštituta M.O.S.T. za uspješnu predaju obiteljskog posla nasljednicima

Kako pravočasno prevzeti ter dolgoročno uspešno voditi družinski posel? 6. del
16. oktobra, 2019
3je stebri Inštituta M.O.S.T. za uspešno predajo družinskega posla na naslednike
8. novembra, 2019

3 stupa Inštituta M.O.S.T. za uspješnu predaju obiteljskog posla nasljednicima

  1. 1. stup: Učinkovito komuniciranje i uspostavljanje skladnih obiteljskih odnosa. 
  2. stup: Prijenos odgovornosti na nasljednike i optimizacija – izgradnja posla na postavljenim temeljima roditelja. 
  3. stup: Oblikovanje pravednog obiteljskog dogovora koji uvažava želje i ciljeve svakog člana obitelji. 

Više sam puta napisao kako prijenos obiteljskog posla na iduću generaciju preživi svega 1/3. Na Inštitutu M.O.S.T. smo zato osmislili 3 stupa koji su ključni kako bi se obiteljski posao održao na dulji rok. Pomoću drugoga stupa stremimo optimizaciji poslovanja koja između ostaloga sadrži mentorski program za područja u kojima je nasljednicima potrebna pomoć. 

Taj drugi dio je posebno važan zato da poduzeće kasnije ne zapadne u probleme koji bi narušili cijeli obiteljski dogovor, a koji je naš ciljni treći stup. Zašto?

Zamislite si da danas dok još posao vode roditelji i on je stabilan, dogovaramo u obitelji tko će što dobiti. Dok jedni preuzimaju upravljanje i vlasništvo, na primjer jedan brat odbija sudjelovati u tome i obećaje mu se isplata, kao i roditeljima – “renta/anuitet”. 

Drugi brat i sestra preuzimaju upravljanje pri čemu su roditelji uvjereni kako će sve biti odlično, jer su već ranije pomogli u poslu. Pri tome svi zaboravljaju kako nije isto biti voditelj proizvodnje i direktor. Stoga se nije dogodio nužni prijenos odgovornosti, znanja i vjerodostojnosti na nasljednike.

Poslovanje već teče nekoliko godina kada poduzeće gubi dva značajna kupca, a time i 2/5 posla, a sve zato jer nasljednici nisu vješti u iskorištavanju novih poslovnih prilika, ne snalaze se. Problemi se gomilaju i kao rezultat toga odlazi ključni voditelj u proizvodnji koji se prethodno nije u potpunosti pouzdao u nasljednike. Osim toga, prijatelj ga neko vrijeme poziva u svoje poduzeće. Većina bi rekla da je to samo priča koja im se ne može dogoditi.

Zapravo, to je primjer in naše prakse kada su nas roditelji zvali da im hitno pomognemo. Tada je poslovanje več bilo u minusu. Unatoč našem širokom znanju i iskustvu uložili smo puno vremena (godinu i pol dana) i energije ne bi li ga sanirali i nasljednika educirali za uspješano samostalno vođenje poslovanja. Između ostalog smo ih naučili prepoznavati poslovne prilike te kako ih maksimalno iskoristiti. 

Što bi se dogodilo s međuljudskim odnosima u obitelji u slučaju da nam nije uspljelo, pročitajte kroz 14 dana kada ću pisati o našem prvom i trećem stupu. 

Uroš Kavs